Luf

Aleidis van Hülchrath

Aleidis is een warme en goedlachse vrouw met het hart op de tong. Ze houdt van gezellige avonden rond het haardvuur met vrienden. Is er geen bezoek, dan houdt ze zich creatief bezig met het naaien van nieuwe kleren of schilderwerk. De natuur is haar inspiratiebron en ze maakt dan ook graag lange tochten langs de Rijn en door het woud. Er wordt zelfs verteld dat ze een tijdlang een berenjong heeft grootgebracht.

Thuis zwaait Aleidis de plak, maar haar man – de impulsieve Dietrich Luf II van Kleef – bepaalt de politieke keuzes. En dat zijn meestal de verkeerde. Hij gaat voortdurend in tegen het advies van zijn broer, de graaf van Kleef. Het zal dan ook niet verbazen dat die twee niet goed overeenkomen. Die verkeerde keuzes kosten Dietrich en Aleidis veel geld. Tegenwoordig kan hij het goed vinden met zijn buurman, de graaf van Gelre. Benieuwd of dit een betere keuze zal blijken.
Wie Aleidis ontmoet, zal haar omschrijven als een zelfzekere dame, die duidelijk, maar tactvol zal zeggen als haar iets dwarszit. Enkel haar dierbaren weten dat Aleidis ook een kwetsbare en onzekere kant heeft. Als ze beslissingen moet nemen, zal ze wikken en wegen en vaak van gedachten veranderen. Een schril contrast met haar man dus, maar tegengestelden trekken elkaar aan en ze houden zielsveel van elkaar.

Vrouwe Aleidis wordt door haar mensen op handen gedragen, omdat ze hen beschermt en rechtvaardig behandelt. Maar ze weten ook dat ze niet tegen haar moeten liegen. Zij heeft leugenaars snel door en dan komt er bij Aleidis een vies kantje naar boven. Ze zal dan vragen stellen aan de persoon in t die zichzelf vastpraat. Als je eerlijk met haar bent, krijg je haar volste vertrouwen.

Familie:
De echtgenoot van Aleidis, Dietrich Luf II van Kleef, is de neef van Mathilde van Kleef.

Meer weten over deze jonkvrouw?
Dieter KASTNER: Die Territorialpolitik der Grafen von Kleve, Düsseldorf 1972 (= Veröffentlichungen des historischen Vereins für den Niederrhein, insbesondere das alte Erzbistum Köln 11