Almerik Pynnock

Pynnock
Almerik Pynnock is de kasteelheer van het kasteel van Horst. In het jaar 1422 komen het kasteel van Horst en bijbehorende gronden in zijn bezit tot 1461. Dat gegeven maakt van hem een soort wandelend anachronisme in onze dertiende eeuwse context. Maar zijn bekendheid in de plaatselijke legenden en folklore hebben hem een plaats onder onze rangen bezorgd.

De legendes onthullen de duistere kanten van dit sinistere personage. Men zegt dat hij, jaloers en opvliegend zoals hij was, de kapelaan van zijn kasteel vermoordde, omdat hij hem ervan verdacht een geheime relatie te hebben met zijn jonge vrouw. Over wat er werkelijk aan de hand was, bestaan verschillende versies, maar ze zijn het er allemaal over eens dat Almerik Pynnock vervloekt werd en zo werd de legende van het spookkaros geboren.

Bij ons is Almerik Pynnock een opvliegende en lichtgeraakte kasteelheer. Wat hij aan kracht en gestalte te kort schiet, maakt hij ruimschoots  goed met zijn temperament. Hoewel hij op zich niet boosaardig is, is hij toch snel beledigd en dan zijn zijn woede en toorn niet meer te keren met woorden.