Châtillon

Beatrijs van Châtillon

Beatrijs van Châtillon groeide aan het hof van haar vader op tussen de ridders en jonkvrouwen.  Ze had geen makkelijke jeugd, want door het grote gezin waarin ze opgroeide, moest ze van kindsbeen af knokken voor haar plaats. Dat verklaart de twee kanten van Beatrijs. Enerzijds is zij zacht en zorgzaam voor kinderen en zeker voor haar jongere broertjes en zusjes, die ze wil behoeden voor de harde jeugd die ze zelf heeft gehad.

Laat je echter niet vangen. Beatrijs heeft ook een harde kant. Zoals haar man, Hughues II de Châtillon, kan beamen: “Kijk uit dat je niet op haar tenen trapt, want je zal het je beklagen! Je daagt haar best niet uit! Waag je je hier toch aan, zorg dan maar voor een stevige bescherming!”
Beatrijs van Châtillon
Beatrijs schrikt er niet voor terug het zwaard ter hand te nemen en aan tornooien deel te nemen. In het vuur van de strijd kan ze wel eens arrogant overkomen, alsof ze zich beter voelt dan de anderen. Zou dat aan haar afkomst liggen? Haar vader is immers de machtige graaf Gwijde van Vlaanderen! Beatrijs heeft een verdedigende vechtstijl en kan absoluut niet tegen haar verlies! Bij het laatste tornooi deed haar tegenstander haar met haar mooie kleed in de modder belanden en dat heeft hij achteraf geweten!

Voor wie wat meer weet van de middeleeuwse geschiedenis: de bekende Jacques de Châtillon is de schoonbroer van Beatrijs. Niet zo’n aangenaam man …
image-158756-Beatrijs_2.JPG