Rotselaer

Gerard van Rotselaer

Gerard 'de Slachter' van Rotselaer ... Zoals zijn bijnaam doet vermoeden, is Gerard van Rotselaer een bloeddorstige en meedogenloze man. Als seneschalk van het hertogdom Brabant vertegenwoordigt Gerard van Rotselaer een groot deel van de rechterlijke macht en hij geniet ervan zijn macht te misbruiken door wrede straffen op te leggen.  Boeren en arme lui kreunen onder de zware belastingen en verdrukking, maar het zal hem worst wezen.

Hij is berucht om zijn nooit aflatend doorzettingsvermogen. Eens bloed geroken, kan geen enkele nederlaag hem nog deren en hij heeft er werkelijk álles voor over om uiteindelijk te overwinnen.

Niet uit haat, maar eerder uit verveling maakt hij constant ruzie met de heer van Wezemael. Zo laat hij nu en dan eens een boerderij van de heer van Wezemael in brand steken en als wraak vernietigt de heer van Wezemael dan weer zijn graanoogst. Weerom is de bevolking het grootste slachtoffer, maar laat dit duidelijk zijn: deze man spuwt op het volk!

Een gevaarlijke vijand, ja zelfs een gevaarlijke vriend!


Meer weten over deze ridder?
  • Bart MINNEN: Een verdwenen motteburcht: het kasteel van de heren van Rotselaar. Haacht, 1987.   
  • Bart MINNEN: Een landelijke parochie in de Middeleeuwen: Rotselaar van 1044 tot 1559. Leuven, 1991.
  • Bart MINNEN: Een middeleeuwse dorpsgemeenschap : Rotselaar (van de Frankische periode tot rond 1550). 1982 (onuitgegeven thesis)
image-164049-Gerard_van_Rotselaer_2.jpg
CopyRight P.R.H