Nassau

Jutta van Nassau

De ridderwereld is een voornamelijk een mannenwereld, als je je daartussen als vrouw staande weet te houden dan wil dat wat zeggen.

Jutta van Nassau groeide op als iedere edelvrouw en leerde alles wat een edele dame moest kunnen. Ze trouwde, maar haar echtgenoot Jan van Kuyk was vaak op buitenlandse missie voor allerlei belangrijke heren: de graaf van Vlaanderen, hertog van Brabant, zelfs de koning van Engeland. Jutta stond er alleen voor om hun grondgebied te verdedigen. Ze deed wat ze moest doen en ze nam de plaats van haar man in. Er was veel bezwaar en gevaar, maar ze hield stand. Ze nam het bestuur over en ook zijn zwaard, want het is belangrijk dat een landgoed een sterke beschermer heeft. Een beschermster in dit geval.
Ze had niet de opleiding die de meeste ridders kregen. Enkel door hard te werken en ongelooflijk veel doorzettingsvermogen is Jutta wat ze nu is: een equitessa, bedreven met wapens, geridderd, een taaie tante. Ze is erg goed voor haar vrienden, maar twijfel niet: Jutta van Nassau houdt stand!

Het is bekend dat Jutta van Nassau niet enkel goed met het zwaard overweg kan, maar ook bijzonder goed met naald en draad.

De slag van Woeringen moet een zenuwslopende tweestrijd geweest zijn voor Jutta. Haar echtgenoot, Jan van Kuyk, en haar zoon vochten mee aan Brabantse zijde, maar twee van haar neven vochten mee met de tegenstander! Adolf van Nassau (hij zou later nog tot koning van het Duitse Rijk verkozen worden!) was zelfs vaandeldrager van de aartsbisschop van Keulen.

Familie:
Meer weten over deze jonkvrouw?
  • J.A. COLDEWEIJ: De heren van Kuyc 1096-1400, 1981.