Durbuy-Luxemburg

Mathilde van Kleef

Mathilde is de echtgenote van Gerard van Durbuy-Luxemburg. Haar man vaart een eigenzinnige koers, want hoewel hij de oom is van de graaf van Luxemburg, kiest hij in de Limburgse Oorlog partij voor diens tegenstander, de hertog van Brabant. Dat zorgt uiteraard voor spanningen in de familie.

Mathilde heeft haar handen vol (gehad) met de opvoeding van haar twee wildebrassen van dochters, Catharina van Voorne en Marguerethe van Durbuy-Luxemburg. Als kind zwierven die 's nachts verkleed als spoken en monsters door de kasteelgangen. Later werden rondreizende troubadours – soms met het mes op de keel – gedwongen  om griezelverhalen te vertellen in plaats van de gebruikelijke romantische verhalen. Catharina is intussen het huis uit en woont in het graafschap Holland. Maar dat bracht niet meer rust, want toen kreeg Marguerethe het ook nog in haar hoofd om ‘equitessa’ (vrouwelijke ridder) te worden!

Pynnock Ridders Horst vzw

Zelfs los daarvan is het leven in de Ardense wouden hard, maar gelukkig is Mathilde een sterke vrouw, die niet op haar mondje gevallen is. Daar kan Gerard van meespreken. In de politiek bepaalt hij misschien de koers – of dat denkt hij toch – maar thuis is Mathilde de baas. De vrouwe van Kleef weet wat ze wil en gaat recht op haar doel af.


Familie: