Durbuy-Luxemburg

Marguerethe van Durbuy-Luxemburg

Speels, ongeduldig, met een hoge drang naar rechtvaardigheid en een sterk familiegevoel. Zo zou je Marguerethe kunnen omschrijven. Ze heeft een pittig karakter, dat kun je wel zeggen. Terwijl de meeste jonkvrouwen troubadours verkiezen die de hoofse liefde bezingen, is Marguerete – net zoals haar zus Catharina van Voorne trouwens – dol op griezelverhalen en vreselijke monsters.

Pynnock Ridders Horst vzw

De ouders van Marguerethe, Gerard van Luxemburg en Mathilde van Kleef, hebben zich veel zorgen gemaakt om hun dochter. Van kindsbeen af was ze al een wildebras en gedroeg ze zich meer als een kwajongen dan als een jonkvrouw. Je vindt haar dan ook vaker op het tornooiveld met een zwaard in haar hand dan in de vrouwenvertrekken bij het weefgetouw. En wees maar zeker dat ze daar haar mannetje – excuseer, vrouwtje – staat.

Ze is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en dat heeft al menig tegenstander aan den lijve ondervonden. Ze moet het wel van haar snelheid en techniek hebben, want langdurige gevechten zijn niet aan haar besteed. Daar heeft ze trouwens ook het geduld niet voor. Ze vecht graag licht bepantserd zodat haar bewegingen niet worden belemmerd.

Ze kreeg de wapenmeester van haar vader zelfs zo ver dat hij haar tot ridder sloeg en zo kreeg ze de titel ‘equitessa’, wat vrouwelijke ridder betekent. In haar geboortestreek en ver daarbuiten staat ze nu bekend als dé equitessa. Marguerethe zelf draagt die titel met evenveel eer als eender welke ridder dat doet, dus wees gewaarschuwd, want ze kan er niet om lachen als er aan haar kunnen of aan haar positie getwijfeld wordt!

Marguerethe stamt uit een machtige familie. Haar grootvader was hertog van Limburg en graaf van Luxemburg. Haar neef is de huidige graaf van Luxemburg. Haar vader staat bovendien op een goed blaadje bij hertog Jan I van Brabant.

Pynnock Ridders Horst vzw

Marguerethe is de jongere zus van Catharina van Voorne. De zussen lijken op het eerste zicht niet zoveel op elkaar, de ene is een échte jonkvrouw, de andere een échte ridder, maar ze hebben een bijzondere band zoals dat in zeldzame gevallen enkel onder zusters kan voorkomen. Catharina is trouwens ook de enige die Marguerethe tot rust kan brengen als ze in een furie schiet.

Familie: