Voorst

Sweder van Voorst

Sweder van Voorst is de zeer jonge kasteelheer van Voorst. Al heeft hij voor burchten en landgoederen besturen helemaal geen interesse. Luisteren naar de liederen van minnestrelen of naar de verhalen van vertellers dan misschien? Ook eigenlijk niet, want nog voor de muzikant zijn laatste noot kan aanstrijken en voor de verteller zijn plot kan ontwikkelen is Sweder al lang ergens anders.

 Een woeste strijder is hij niet, maar een ridder vol dromen met een hart van goud. Zijn dromen maken hem rusteloos. Hij wil de wereld zien en ontdekken wat er te ontdekken valt. Sweder is een energieke jongeling, op zoek naar avontuur en op zoek naar een goede zaak om zijn zwaard aan op te dragen. Vaak trekt hij er op uit zonder te weten waar hij naartoe gaat, in de hoop iemand te ontmoeten die zijn hulp kan gebruiken. In zijn hart is Sweder een rusteloze avonturier.

Sjobbe2
Eigenlijk is hij naïef en daardoor moet hij vaak het onderspit delven tegen meer ervaren ridders of zelfs slechte ridders. Maar zijn grootste kracht schuilt niet in het omgaan met wapens. Zijn grootste kracht is zijn welwillendheid en onbreekbare moraal. Je mag er zeker van zijn dat Sweder nooit zal opgeven. Hoe vaak hij ook verliest, zijn moraal zal je niet breken. Hij is ook helemaal niet bang om te mislukken. Hij staat altijd weer op en probeert opnieuw. En als hij jouw vriend is, dan gaat hij voor jou door het vuur.

Zijn goede humeur en zijn nooit aflatende optimisme samen met zijn naïeve moed maken hem bijzonder charmant.

Er wordt gezegd dat hij erg opkijkt naar Wilhelm van Bruchhusen, ... of is het zijn dochter waar hij een oogje op heeft?

Meer weten over deze ridder?
  • Het Kasteel Voorst: macht en val van een Overijsselse burcht circa 1280-1362 naar aanleiding van een opgraving (Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch regt en geschiedenis. Werken ; 36), 1983.
  • Johannes STINNER: Het hertogdom Gelre. Geschiedenis, kunst en cultuur tussen Maas, Rijn en Ijssel, 2004.
Sjobbe4

Pynnock Ridders Horst vzw