Neuenahr

Willem I von Neuenahr

De Eiffel: wilde, groene heuvels, vaak bebost, soms ontgonnen en beplant met wijnranken, want de streek is uiterst geschikt voor druivenoogst. In deze prachtige omgeving groeide Willem van Neuenahr op, met veel liefde grootgebracht door zijn ouders. De rustige en zwijgzame jongen sprak vooral met hamer, beitel en houtschaaf, waarmee hij in zijn vrije tijd de mooiste meubels maakte.

Twee zaken hadden een grote invloed op het verdere leven van Willem: de gewelddadige dood van zijn vader en zijn periode als schildknaap. Na de dood van zijn vader stuurde zijn moeder hem naar het hertogdom Brabant voor zijn verdere opleiding tot ridder. Een beslissing met verregaande gevolgen. Weggerukt uit zijn vertrouwde omgeving, nog niet bekomen van het verlies van zijn vader, kwam hij bij een hardvochtig man terecht: Gerard van Rotselaer. Zat het al in Willem of was het de invloed van zijn meester, maar Willems karakter kreeg een gemeen, vals en achterbaks kantje.

Neuenahr vs Hadamar


Willem – intussen ridder – deinst er niet voor terug zijn tegenstander in de rug aan te vallen. Denk echter niet dat hij laf is, of een slechte vechter, want dat kan een dodelijke vergissing zijn. Voor Willem is élke manier goed om zijn tegenstander te verslaan, zolang hij maar wint. Willem oogt mager, maar is een pezige en taaie tegenstander en zeer bedreven met de speer.

Zijn onderdanen hebben ontzag, zelfs wat vrees voor hem, want hij is een harde, strenge heerser, maar wel correct. Tegelijkertijd oogst hij ook bewondering bij de bezoekers van zijn kasteel, want behalve de speer hanteert hij ook nog altijd hamer & beitel.

image-388039-91649674_239910363728355_6951589887824887808_n-16790.w640.jpg